SeniorenTAB is in 2016 ontstaan door een samenwerking tussen de gemeente Den Haag en Benmedia Group directeur Peter Verstappen. Benmedia Groep gaf op dat moment al tablet-, smartphone- en computertrainingen aan ouderen. De gemeente Den Haag was op zoek naar een mobiel apparaat, speciaal voor ouderen en mensen die digitaal minder vaardig zijn. Zo werd SeniorenTab geboren en groeide dit lokale initiatief uit tot wat het nu is: Een van de grootste aanbieders van senioren smartphones en tablets van de Benelux. Account Manager Leon Kohl vertelt over de drijfveren van SeniorenTAB en hoe de huidige digitale maatschappij je juist kan helpen tegen eenzaamheid . ‘Het internet maakt de wereld van de ouderen groter’
Leon: ‘Het verschil tussen een SeniorenTAB telefoon en een gewone smartphone is dat alles op een doorsnee toestel of tablet heel klein is en dus niet handig is voor ouderen.
Neem als voorbeeld een app-icoon op een mobiel apparaat. Als je daar te lang op drukt, gaan alle icoontjes wiebelen en kun je applicaties per ongeluk verwijderen. Het icoontje is dan ineens kwijt en dat geeft ouderen angst om met een smartphone te werken. Dat is jammer, want een smartphone of tablet kan juist een bron van contact zijn met de kinderen en kleinkinderen die ook allemaal digitaal bereikbaar zijn
Angst voor techniek wegnemen
‘We hebben dus een eigen systeem ontwikkeld met grote tegels die je niet kan verplaatsen. Of je er nu lang of kort op klikt maakt niet uit, de app gaat gewoon open. Ook leveren we maatwerk:
sommige mensen willen de digiD app op hun apparaat. Anderen willen Videoland, Teletekst of soms alleen maar beeldbellen met familie.
We bieden al deze opties aan. Samen met de klant en de mantelzorger of familie kunnen wij de telefoon en tablet inrichten. Een ander voordeel is dat je bij aanschaf van een van onze apparaten een duidelijke geprinte handleiding krijgt. Én we hebben een helpdesk die is ingericht op mensen die minder digitaal vaardig zijn. Dat houdt in dat we veel geduld hebben en op een makkelijk taalniveau uitleg geven.
Wij kunnen ook op afstand de smartphone of tablet overnemen en het probleem oplossen. Maar het mooiste is als we het voor elkaar krijgen om de gebruiker het probleem zelf op te laten lossen.

Zo leren ze hoe het systeem werkt en dat zorgt ervoor dat ze minder angst hebben voor de techniek. Ik werk zelf ook weleens op de helpdesk en dan hoor ik, net als al mijn collega’s, hele levensverhalen. Het komt vaak voor dat we gewoon een gezellig gesprek met de klant hebben nadat hun technische vraag is beantwoord. De beller kon dan even zijn verhaal bij ons kwijt. Wij zien onze helpdesk, waar we contact hebben met onze klanten, echt als het belangrijkste onderdeel van ons bedrijf.
‘Wij zijn dan ook zeker geen tech bedrijf, maar een sociale organisatie die een maatschappelijke impact wil maken. We bestaan uit een team met mensen die allemaal een hart hebben voor de zorg. Als je alleen een harde commerciële instelling hebt, dan pas je echt niet in onze bedrijfscultuur.’

Cursus opent wereld
Naast het leveren en onderhouden van de apparaten biedt SeniorenTAB dan ook gratis cursussen aan op het hoofdkantoor in Moerwijk. Leon vertelt ‘Kijk, Moerwijk is een wijk met minder draagkracht. Wij ontvangen cursisten bij ons op kantoor die we onder leiding van onze vrijwilligers digitaal vaardiger maken. Deze mensen doen de cursus samen in een klasje. Het feit dat ze het samen doen helpt ook om eenzaamheid tegen te gaan, en ze leren hoe ze om moeten gaan met hun smartphone of tablet. Sommige cursisten hebben nog nooit een e-mail verzonden. Als ze aan het eind van de cursus zelfs kunnen beeldbellen met hun familie in het buitenland, is dat prachtig om te zien! Er gaat een
hele wereld voor ze open.’

Contact op afstand
Maar dat is nog niet alles. SeniorenTab stimuleert zorgorganisaties om in te zetten op Beeldzorg om eenzaamheid te bestrijden.
Daarvoor werken ze onder andere samen met mantelzorg-, thuishulp- en mentorschap-organisaties. Leon: Met een tablet kun je op afstand contact houden met een cliënt of patiënt.
Dat is makkelijker, dan steeds langs moeten gaan en zo kun je vaker kort contact hebben. Je ziet snel of iemand al is aangekleed. En zitten ze op de bank of liggen ze op bed tijdens het beeldbellen? Dat zijn allemaal indicatoren voor hoe iemand zich voelt. Thuishulp organisaties leiden hun medewerkers op tot professionele ondersteuners.
Deze mensen beeldbellen met kwetsbare ouderen voor een dagelijks praatje. Dat is ontstaan tijdens corona, maar wij denken dat beeldzorg een fenomeen is dat nooit meer verdwijnt. ‘Zo zie je dat de juiste inzet van tablets en smartphones juist heel verrijkend kan zijn’, sluit Leon af.
