Slim, veilig en zelfstandig wonen:
probeer het in de iZi-ervaarwoning

Sta jij er al bij stil? Bij het moment dat je niet meer mobiel bent, met als gevolg dat je niet zelfstandig kunt wonen. Simpelweg omdat het onveilig is of omdat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Sommigen kunnen het zich al voostellen, anderen staan er totaal niet bij stil. De optie die voorhanden is, heeft vaak iets te maken met een verzorgingshuis. Dat hoeft echter niet zo te zijn. De iZi-ervaarwoning aan de Steenhouwersgaarde laat zien dat er eerst een andere optie is.
De ervaarwoning is in 2017 in het leven geroepen om mensen te laten ervaren hoe ze met behulp van technologische hulpmiddelen zelfstandig kunnen blijven wonen. Een uitkomst voor ouderen, maar ook voor mensen met een beperking.
Van behoefte tot werkelijkheid
Izi verbindt de vraag van bewoners met het aanbod van de markt op het terrein van e-health. Een leefwereldonderzoek waarin thema’s zoals sociale activiteiten, gezondheid, mobiliteit, zinervaring en dagbesteding centraal staan, is dé manier om dit te doen. Honderd bewoners hebben al hun positieve levenswaardering en toekomstvisie gedeeld. Een van de grootste zorgen blijkt ‘mobiliteit’ te zijn.
De hulpmiddelen die nu onderdeel van de iZi-ervaarwoning zijn, kunnen verdeeld worden in drie categorieën: low-, mid- en hightech. Een voorbeeld van een low-tech product is het bestek met een extra dik handvat. Een mid-tech hulpmiddel is de automatische deuropener en een high-tech voorbeeld is de sociale robot Tessa. Een persoonlijke assistent die jou herinnert aan taken. Andere aanwezige hulpmiddelen variëren van een tandpastadispenser tot drempelhulpen. Zo is de keuken uitgerust met een uitklapbaar aanrecht, aangepast bestek, kookbeveiliger, elektrische openers en nog veel meer. Verder zijn er in het huis valsensoren en gezondheidsmonitoren. De apparaten kun je ook nog eens koppelen aan die van je zorgverleners. Zo hoeft er niet áltijd iemand bij je te zijn, maar ben je toch veilig.
Producten kunnen in de woning zelf getest worden tijdens een logeerpartij. De laatste maanden zijn er ook toepassingen in de huizen van bewoners geplaatst. De technische commissie ondersteunt mensen thuis met de installatie en de uitleg. Ervaringen van testers helpen niet alleen hen verder, maar ook de leveranciers hebben hier baat bij. Zo kunnen zij de producten immers blijven verbeteren. ‘De markt is er niet alleen om de producten in de etalage te zetten, zij doen ook daadwerkelijk iets met de feedback’, legt Loes Hulsebosch van de iZi-community uit.
Samen ben je sterker
Natuurlijk bestaan er al soortgelijke slimme woningen, maar die zijn vanuit het aanbod van de markt ingericht. IZi niet. IZi is volledig vanuit de vraag ingericht van de doelgroep. IZi is met hulp van de gemeente Den Haag tot stand gekomen. Samen met vier andere organisaties werken ze aan een dynamische woning die het leven moet vergemakkelijken. De partners bestaan uit vijf groepen: de overheid, de markt (leveranciers), de wooninstanties, onderwijsinstellingen en de gebruikers zelf. Hoe houden ze het proces gaande? Door constant van elkaar te leren, op zoek te gaan naar de juiste oplossing en de behoeften scherp in kaart te brengen. Dat werkt, want iZi wordt steeds bekender. Andere stadsdelen en zelfs andere gemeenten tonen nu ook interesse.
Het huidige beleid richt zich vooral op behoeften en wensen van ouderen. Maar dit is een concept dat zeker ook voordelig uit kan pakken onder het gehandicaptenbeleid. Nicole Menke, projectleider Gezond Lang Thuis/Zorginnovatie bij de gemeente Den Haag, zegt hierover: ‘We hebben gemerkt dat het voor beide doelgroepen een groot voordeel op kan leveren. Daarom zijn wij momenteel mogelijkheden aan het bekijken hoe we het concept iZi verder vorm gaan geven.’
De stip aan de horizon
Nu andere stadsdelen ook interesse tonen, lijkt de meest logische stap om meerdere locaties te openen. Ook deze optie wordt bekeken, maar ligt wat ingewikkelder. Wat vormt voor iZi nog meer die stip aan de horizon?
‘Het ideale toekomstbeeld is dat je ongeacht je beperking prettig moet kunnen leven in een omgeving die bij je past.’ Dat is volgens Loes Hulsebosch een doel an sich. Bovendien zijn niet alleen hulpmiddelen, maar is ook collectiviteit belangrijk. De community-vorming speelt een grote rol in het succes van de huidige ervaarwoning.
IZi is namelijk niet alleen een ervaarwoning, maar inmiddels ook het centrale punt van een community. De betrokken bewoners zijn nauw betrokken bij de modelwoning en organiseren zelf bijeenkomsten. Het penthouse aan de Steenhouwersgaarde lijkt net het kindje van de omgeving, zo goed wordt er voor gezorgd.
Wil je zelf een kijkje nemen of ben je simpelweg op zoek naar meer informatie? Elke vrijdagochtend ontvangt het bewonerscomité graag bezoek. Van 10.00 – 12.00 uur kun je even naar binnen lopen. Je kunt in ieder geval ook even de website bekijken: www.wijenizi.nl

Geen artikelen in de winkelwagen.