Woordenlijst

Als mensen het hebben over senioren tablets gebruiken ze allerlei Engelse en Nederlandse termen om opties op het toestel te duiden. Om het allemaal een beetje duidelijk te houden hebben wij van SeniorenTAB een verklarende woordenlijst voor u opgesteld met referentie aan hoe het vroeger ging. Mist u woorden, laat het ons weten


AB – C – D – EF – G – H – I – J – K – LMNO – P – Q – R – ST – U – V – W – X – Y – Z

Account =

Een account op een online platform maakt het mogelijk om u een eigen stukje van de internetpagina toe te kennen. Hierin kunt u bijvoorbeeld berichten lezen, berichten versturen en informatie lezen met betrekking tot uw eigen interesses. Dit persoonlijke deel op een online platform (bijvoorbeeld in onze webwinkel waar u de bestelling van uw senioren tablet kunt volgen) noemen we een account.

App =

Op uw tablet ziet u iconen staan. Klikt u daarop dan opent de bijbehorende software zich. Deze software wordt App genoemd, een afkorting van Software Applicatie.

Appen =

Populaire afkorting om aan te geven dat u WhatsApp gaat gebruiken om een bericht naar een ander te sturen. Zegt iemand “Ik app je/ u” dan betekent dus dat u een bericht gaat ontvangen via WhatsApp. Deze appjes vind u als u op het icoon van een telefoon in een spraakwolk op de homepage klikt. 

Autorisatie =

Dit betekent dat u toegang krijgt tot een beveiligde omgeving, bijvoorbeeld doordat u met een gebruikersnaam en wachtwoord inlogt. Voert u het juiste wachtwoord in, den bent u dus geautoriseerd.

Beeldbellen =

Het met een video verbinding live contact hebben met een ander op afstand. U ziet de andere persoon op uw tablet of smartphone scherm en kunt praten, zingen en chatten met elkaar. Onze tip: Bent u minder mobiel maar wilt u wel met vrienden lunchen? Maak een beeldbel afspraak en zet u aan beide kanten de tablet in de standaard zodat u elkaar kunt zien. Bijzonder gezellig.   

Blog  =

Een tekst op een website met betrekking tot een specifiek onderwerp. Heel goed te vergelijken met een artikel in een tijdschrift. De blog wordt door een zogenaamde blogger op een internetpagina geplaatst. Vaak wordt de nieuwspagina van een bedrijfswebsite ook blog genoemd.

Blogger =

De schrijver (auteur) van een blog, dat kan een journalist zijn maar ook een privé persoon die hobbymatig artikelen plaatst. Bij bedrijven is de auteur vaak iemand van de afdeling marketing.

 

Chat =

Onderling berichten sturen aan elkaar in besloten kring. Chatten kan met een wildvreemde of met een bekende, wordt gebruikt voor online daten (afspraakjes tussen potentiële geliefden). Waarom het Franse woord voor kat als term is gekozen is volstrekt onbekend.  

Content =

Inhoud van een website, platform of blog. Dat kunnen afbeeldingen zijn, teksten, video’s en alle variaties daarop. Unieke (hoogwaardige) content, ofwel iets dat alleen op die website voorkomt en niet op andere, bepaalt de kwaliteit van de website. Volgens de kenners geldt hoe meer unieke content hoe beter.

E-mail =

Communicatiemiddel om met anderen waar ook ter wereld te corresponderen, ook wel geschreven als email of mail. In de basis een tekstbericht dat kan worden verstuurd naar een ander, waarbij bijlagen kunnen worden ingevoegd (tekst, video of afbeeldingen). E-mail is heel goed te vergelijken met een brief, maar dan digitaal.

Facebook =

Een van de grootste online social media platforms ter wereld, eigendom van het bedrijf Meta. Het doel is het plaatsen, delen en reageren op elkaars berichten en het volgen van elkaar. In de basis heeft het veel weg van een prikbord voor vrienden. Veelgebruikte termen bij facebook zijn “Vrienden” en de beroemd geworden “Like”.

Google  =

Gestart als indexpagina, om zoeken op internet makkelijk te maken. Tegenwoordig is het de grootste wereldwijd in o.a. zoekmachine, advertentieplatform en maker van software voor smartphones (ook die van SeniorenTAB).  

Helpdesk =

Bent u senior en weet u niet hoe iets werkt op uw tablet? Bel dan met onze helpdesk. We nemen de tijd om u te helpen en leggen met plezier uit. We werken tijdens kantooruren, maar onze voicemail staat altijd aan. Spreekt u een boodschap in dan bellen wij u terug op de eerstvolgende werkdag. Mantelzorgers mogen ook bellen, zij stellen meestal vragen over installatie. 

Homepage =

De startpagina van een app, menu of website. Zorgt voor structuur en herkenbaarheid, u begint op deze pagina en kunt daar altijd terugkeren. Tip: Om terug te gaan naar de homepage klikt u linksboven in een website op het logo. Bijna elke website en app volgt dit principe, waardoor u altijd terug kunt komen. Veelgebruikt is de afkorting “home”. Ziet u dit staan op een website, dan kunt u daarop klikken en bent u terug (thuis) op de homepage.  

Instagram =

Ook een van de grootste online social media platforms ter wereld, eigendom van het bedrijf Meta. Bent u zelf meer visueel aangelegd, dan is dit uw platform. Gebruikers van het platform plaatsen, delen en reageren op elkaars foto’s en video’s. Jongeren kunnen uren doorbrengen met het kijken naar filmpjes van soms maar 30 seconden die achter elkaar blijven doorgaan. Sommige gebruikers hebben zoveel volgers dat ze “Influencer” worden genoemd.

Influencer =

Het aantal volgers op social media is belangrijk. Hoe meer volgers hoe beter, dan kan de persoon zelfs geld verdienen (advertenties van bedrijven). Heeft een persoon veel volgers dan krijgt zo iemand de naam Influencer, om aan te geven dat deze persoon veel invloed heeft op zijn volgers. Doet denken aan Bekende Nederlander, wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt, ook op TV.

Like =

Een speciaal soort reactie op een berichtje op social media waarmee u steun uitspreekt voor (een bericht van) iemand op een social media platform. Hierbij wordt een knopje met het symbool ‘duimpje omhoog’ ingedrukt. Een bericht met veel Likes betekent dat het een populair bericht is.

Modem =

Een speciaal kastje waarmee je kan worden verbonden met het internet. Deze modem wordt altijd geleverd via de aanbieder van internet, bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Zonder modem heeft u geen internet thuis. Tegenwoordig staat de modem vaak in de meterkast en is uw tablet verbonden via “Wifi”

Netflix =

Bedrijf dat abonnementen voor onbeperkte toegang on demand tot films en documentaires verkoopt wanneer u maar wil. “Netflixen” is de naam voor het streamen (bekijken) van deze films en video’s. Uw SeniorenTAB is hiervoor geschikt. 

Netwerk =

Is een connectie tussen meerdere systemen of mensen. Er bestaan meerdere soorten netwerken. Zo heb je een wifi netwerk, computer netwerk of een sociaal netwerk, zoals een groep vrienden. Hierbij zijn meerdere computers of mensen aan elkaar verbonden door middel van een applicatie. De gebruikers van zo’n netwerk kunnen contact leggen met elkaar.

Online =

Deze term betekent verbonden bent met internet. Vroeger ook wel surfen genoemd. We noemen dat “online zijn”. De jeugd is altijd online, ze communiceren meer digitaal met elkaar dan dat ze met elkaar spreken. Opvallend genoeg is dat ook zo als ze naast elkaar staan.

Selfie =

Een foto van jezelf die u zelf maakt van in ieder geval uw gezicht en die u naar een ander stuurt of plaatst op een social media platform. Veel tablets hebben een camera aan de schermkant van de telefoon, waardoor u een foto maakt. Selfies zijn meestal herkenbaar doordat de foto op arm-afstand is genomen, vaak is daardoor de foto iets vervormd.

SeniorenTAB =

Nederlands bekendste merk senioren tablets en senioren smartphones, met de herkenbare vaste indeling van het menu en de grote iconen. Uniek door de ondersteuning van de helpdesk en de geprinte uitgebreide handleiding op A4 formaat.

Smartphone =

Een telefoon met een aanraakscherm, vergelijkbaar met een kleine tablet, waarmee u ook kunt bellen. Of iets een tablet of een smartphone heet hangt af van de beeldverhouding en grootte van het scherm.  Smartphones zijn langwerpig en relatief kleiner.

Social Media =

De verzamelnaam voor verschillende platformen of apps, waarbij berichten, video’s en afbeeldingen kunnen worden geplaatst, gedeeld, gelezen en op elkaar kan worden gereageerd. Vooral dat laatste geeft aanleiding voor de noemer “Social”. Niet te verwarren met sociaal.

Streamen =

Als u een video of live opname tegelijkertijd download en afspeelt, dus niet eerst opslaat. Termen die veel gebruikt worden zijn een film streamen (meteen bekijken) en een livestream (live opname). Niet te verwarren met “De Streamers”, een populaire popgroep waar Guus Meeuwis mede oprichter van is.

Tablet =

Een kleine computer die in de hand kan worden gehouden, waarbij de complete voorzijde bestaat uit een aanraakscherm. Het bedienen van dit scherm doet u met handbewegingen die iedereen kent maar nergens worden uitgelegd. Heeft u deze uitleg wel nodig, dan is een Senioren tablet waarschijnlijk een beter idee,

Tweet =

Een kort bericht dat is geplaatst via het social media platform van Twitter.

Twitter =

Een social media platform voor het versturen van zogenaamde “Tweets” . Dit zijn korte tekstberichten van maximaal 140 tekens, een foto of video met een grote groep mensen tegelijk wordt gedeeld. Oud president Donald Trump gebruikte dit platform veelvuldig om zijn mening, gevraagd en ongevraagd,  aan de wereld te verkondigen. Twitter zorgt ervoor dat nieuws zich razendsnel kan verspreiden doordat mensen informatie delen in hun netwerk.

 Vrienden =

Friends, de term die gebruikt wordt om “volgers” van uw “account” op een social media platform wat werkt met gesloten netwerken te benoemen. Een oude buurjongen van vroeger die u uitnodigt om u te volgen heet dan “Vriend”. Sommige mensen vinden het hebben van veel online “Vrienden” heel belangrijk. Zeker niet te verwarren met vrienden vanuit vriendschap, waarbij betrokkenheid een belangrijke vereiste is.   

 www=

Afkorting die staat voor World Wide Web. Gaat u naar een website, dan zet u voor de domeinnaam altijd  “www” om aan te geven dat het om een website gaat.

WhatsApp =

Berichtenservice op uw telefoon of tablet. Met WhatsApp kunt u makkelijk een berichtje versturen naar iemand die ook WhatsApp gebruikt die in uw contactenlijst staat. 

Web =

Verbinding tussen computers waarbij alleen bewust gedeelde content wordt vrijgegeven aan anderen. Dit spinnenweb van plekken waar informatie publiekelijk klaarstaat heet “web”. 

Website =

Web-site is een samentrekking van 2 woorden, web en site. Een website is de plek (site) op het world wide web (web) waar publiek toegankelijke informatie klaarstaat. Deze informatie is een verzameling van internet pagina’s die door middel van een menu te doorzoeken is.

Wifi =

Draadloze verbinding met internet, nodig bij het gebruik van uw SeniorenTAB tablet. Deze verbinding komt tot stand via een wifi-modem die meestal in de meterkast staat. Die is verbonden met een TV of telefoonkabel van een bedrijf zoals Ziggo, T-mobile of KPN. Voor beeldbellen is een stabiel wifi signaal nodig, zodat u elkaar kunt zien en spreken.  

Viral =

Domino effect waarbij een bericht gedeeld wordt door zoveel personen dat het zich als een soort virus verspreid door alle social media. Viral (of “Viraal” gaan) is de Heilige Graal van Influencers.